Organizacije civilnog društva najoštrije osuđuju uvredljivu izjavu Radomira Počuče, portparola protivterorističke jedinice MUP-a, koja nesumnjivo predstavlja poziv na linč anti-ratne, feminističke organizacije Žene u crnom.
Žene u crnom obeležavale su 26. marta 2014. petnaestu godišnjicu od etničkog čišćenja i proterivanja albanskih civila, učinjenih od strane srpskih oružanih formacija. Tom prilikom su izrazile saučešće porodicama stradalih, nakon čega je usledio Počučin poziv na linč putem njegovog fejsbuk profila.
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM podneo je danas krivičnu prijavu protiv Radomira Počuče zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ,,Rasna i druga diskriminacija“. Predviđena kazna za navedeno delo, odnosno proganjanje organizacija ili pojedinaca zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi, je 6 meseci do 5 godina zatvora.

Pozivamo sve organizacije civilnog društva i građane da podrže ovo Saopštenje i podršku pošalju na na sledeće e-mail adrese: office@ceas-serbia.org i office@yucom.org.rs

U nastavku možete preuzeti saopštenje na srpskom i engleskom jeziku:

Saopstenje za javnost – Povodom poziva na linc Zena u crnom

Announcement Regarding the call for linching of Women in Black