U  sali Niškog kulturnog centra, u subotu i nedelju, 8. i 9.  novembra održane su po dve projekcije filmova, obe festivalske večeri. Za sva četiri filma mesta su bila popunjena.

U subotu, od 19h, počela je projekcija filma So zemlje, reditelja Vim Vendersa i Džulijana Salgadoa snimljen u Francuskoj. Film govori o fotografu Sebastiao Salgadou koji je poslednjih 40 godina putovao kontinentima prateći korake večno menjajućeg čovečanstva. Svedočio je nekim od najznačajnijih događaja skorije istorije: međunarodnim sukobima, izgladnjivanjima i proterivanjima. Sada se upušta u otkrivanje prastarih predela, divlje flore i faune, i grandioznih pejzaža u sklopu ogromnog fotografskog projekta koji odaje počast lepoti planete. Život i delo Sebastiaoa Salgada su nam obelodanjeni od strane njegovog sina, Džulijana, koji je njegov saputnik, i Vima Vendersa, kao kolege fotografa.

Nakon završetka filma So zemlje, od 21h usledila je projekcija dokumentarnog filma Ljubavna odiseja, rediteljke Tatjane Božić. Kada rediteljka Tatjana Bozić, po ko zna koji put, pronalazi ljubav svog života i stvari ponovo krenu nizbrdo, odlučuje da okrene novi list. Ova veza mora uspeti! Tatjana posećuje petoricu svojih bivših partnera u Moskvi, Hamburgu, Londonu i Zagrebu kako bi pronašla odgovor na pitanje zašto su te veze propale. Sa dobrom dozom samo-izrugivanja, ali i uz duboku strast, ona otkriva prošlost svojih odnosa i suočava se sa svojim (bivšim) muškarcima i sa sobom uz kompleksnost savremene ljubavi. Ovaj dokumentarac je borbena, emotivna, ali istovremeno i duhovita priča sa kojom se lako poistovetiti, gde rediteljka predstavlja svoju neiscrpnu potragu za svetim gralom ljubavi.

Rediteljka Tatjana Bozić je rođena u Karlovcu 1971. Diplomirala je filmsku režiju u Moskvi. Autor je nekoliko dokumentaraca, uključujući i nagrađivani film Provincijalke, snimljen u Rusiji. Bavi se izradom kreativnih dokumentaraca koji su kombinacija najrazličitijih žanrova i formi.

Treće večeri festivala, u nedelju, 9. novembra, na repertoaru bili su igrani i dokumentarni film.

Od 19h, počela je projekcija igranog filma Motivacija:nula, rediteljke Tajla Lavije, snimljenog u Izraelu. Rediteljka Tajla Lavije ulazi na velika vrata farsičnim i mračnim komičkim portretom svakodnevog života ženske jedinice izraelske vojske. Kancelarija za ljudske resurse u sklopu izmeštene pustinjske baze predstavlja scenografiju palete likova koji vreme provode u rešavanju papirologije i kompjuterskim igricama, brojeći minute koji ih dele od povratka u civilni život. Unutar dosade koju dele i sukoba ličnosti koji ih razdvajaju javljaju se pitanja posvećenosti – od prijateljstva preko ljubavi i drzave – koja su obrađena uz britki humor i oštroumnost. Lavije se sama moze nazvati odlikovanim veteranom filma sa godinama odsluženim u Sandensovim laboratorijama, radionicama Berlinskog filmskog festivala i Muzeja Savremene Umetnosti, boreći se sa ,,status quo” situacijom izralesko-palestinskog sukoba izokrećući žanrovske odlike naopačke i savijajući polne uloge do šarmantnih ekstrema.

Potraga za felom, je dokumentarni  film reditelja Aleks Gibn,i koji je publika ima prilike da odgleda treće večeri festivala, od 21h.  Film govori o Feli Anikulapo Kutijevom životu, njegovoj muzici i njegovom društvenom i političkom značaju. Odgovoran je za stvaranje novog muzičkog pokreta, Afrobit, koristeći to kao platformu za izražavanje svojih revolucionarnih stavova protiv diktatorske nigerijske vlade iz ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka. Njegov uticaj je pomogao dolasku demokratije u Nigeriji i promovisao panafričku politiku širom sveta. Moć i potencijal Feline poruke je potpuno aktuealan danas i kanalisan kroz političke pokrete potlačenih, koji prisvajaju Felinu muziku i poruku u svojoj borbi za slobodu.