Treće veče 10. jubilarnog izdanja Slobodne zone u Nišu biće obeleženo dokumentarnim i igranim filmom. U nedelju, 9. novembra od 19h, u Niškom kulturnom centru, publika će imati prilike da odgleda igrani film Motivacija:nula  reditelja Tajla Lavije dok će od 21h na repertoaru biti dokumentarni film Potraga za Felom reditelja Aleks Gibnia.

nedelja, 9. novembra, u 19h, Niški kulturni centar

(igr) r: Tajla Lavije Izrael, 101′ 2014.
Jezik: hebrejski
Titlovi: engleski, srpski

Sinopsis
Rediteljka Tajla Lavije ulazi na velika vrata farsičnim i mračnim komičkim portretom svakodnevog života ženske jedinice izraelske vojske. Kancelarija za ljudske resurse u sklopu izmeštene pustinjske baze predstavlja scenografiju palete likova koji vreme provode u rešavanju papirologije i kompjuterskim igricama, brojeći minute koji ih dele od povratka u civilni život. Unutar dosade koju dele i sukoba ličnosti koji ih razdvajaju javljaju se pitanja posvećenosti – od prijateljstva preko ljubavi i drzave – koja su obrađena uz britki humor i oštroumnost. Lavije se sama moze nazvati odlikovanim veteranom filma sa godinama odsluženim u Sandensovim laboratorijama, radionicama Berlinskog filmskog festivala i Muzeja Savremene Umetnosti, boreći se sa ,,status quo” situacijom izralesko-palestinskog sukoba izokrećući žanrovske odlike naopačke i savijajući polne uloge do šarmantnih ekstrema.

O rediteljki
Kratki film rediteljke i scenaristkinje Tajle Lavije, Klizeća flora, prikazan je u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku i na preko 40 filmskih festivala širom sveta. Njen diplomski film, Izmena, osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući i Nagradu publike na Berlinalu i prve nagrade na Minhenskom međunarodnom festivalu kratkog filma i Međunarodnom filmskom festivalu u Melburnu. Nakon učestvovanja na Sandensovoj laboratoriji za scenariste i režisere, nastaje njen prvi dugometražni igrani film – Nula motivacije.

Reč kritike
„Debitantski film rediteljke Tajle Lavije se postavlja kao savremeni MASH, Roberta Altmana” – Skot Rolsburo,Holivud reporter

Festivali i nagrade
Najbolji narativni igrani film, Međunarodni filmski festival u Njujorku – Tribeca, 2014.
Međunarodni filmski festival Sandens – Sundance IFF 2014.
Međunarodni filmski festival u Rimu, 2014.

Zvanični vebsajt:
http://www.the-match-factory.com/films/items/zero-motivation.html

nedelja, 9. novembra, u 21h, Niški kulturni centar

(dok) r: Aleks Gibni SAD, 2014., 120′,
jezik: engleski
titlovi: srpski, engleski

Sinopsis

Potraga za Felom je priča o Feli Anikulapo Kutijevom životu, njegovoj muzici i njegovom društvenom i političkom značaju. Odgovoran je za stvaranje novog muzičkog pokreta, Afrobit, koristeći to kao platformu za izražavanje svojih revolucionarnih stavova protiv diktatorske nigerijske vlade iz ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka. Njegov uticaj je pomogao dolasku demokratije u Nigeriji i promovisao panafričku politiku širom sveta. Moć i potencijal Feline poruke je potpuno aktuealan danas i kanalisan kroz političke pokrete potlačenih, koji prisvajaju Felinu muziku i poruku u svojoj borbi za slobodu.

O reditelju

Aleks Gibni je dokumentarista koji već godinama nudi beskompromisni pogled na političku scenu Amerike. Svoj status je utvrdio Oskarom nagrađenim dokumentarcem, Taksi do tamne strane, koji je domaća publika imala prilike da vidi na festivalu Slobodna Zona, 2009. godine. Pored bavljenja dokumentarnim filmom, Gibni je aktivni bloger i novinar koji redovno doprinosi rubrikama uglednih časopisa NjuzvikLos Anđeles Tajms iHafington Post.

Reč kritike

„Nijedna individua ne otelotvoruje afričku muziku sedamdesetih i osamdesetih i njenu vodeću ulogu u postkolonijalnom političkom aktivizmu – od Fele Kutija.” Sandens Revju

Festivali i nagrade

Međunarodni filmski festival Sandens – Sundance IFF, 2014.
Međunarodni filmski festival u Sijetlu, 2014.

Zvanični vebsajt:

www.findingfela.com